Bevers

van 5 tot en met 6 jaar

Wanneer je als 5-jarige binnen komt bij scouting Don Bosco kom je bij de Bevers. Deze speltak bestaat uit jongens en meisjes van 5 en 6 jaar. Bij de Bevers ligt de nadruk op lekker samen spelen. De spellen bij de Bevers zijn in een verhaalvorm gegoten en spelen zich af in het dorp Hotsjietonia. Samen met Stuiter, de hoofdpersoon in het thema, en de leiding ontdekken de Bevers spelenderwijs de wereld om zich heen.

De themaverhalen bij de bevers zijn realistisch, zodat ze gemakkelijk gekoppeld kunnen worden aan de gebeurtenissen die in de groep plaatsvinden. De verhalen zijn niet alleen maar positief, er wordt ook ingespeeld op goed en kwaad en op emoties. Daarbij hebben de verhalen een duidelijk begin en einde.

Welpen

van 7 tot en met 11 jaar

Met 7 jaar gaan de jongens over naar de Welpen en de meisjes naar de Kabouters. Bij deze speltakken wordt er naast het spelen ook steeds meer kennis gemaakt met echte scoutingvaardigheden. Welpen en Kabouters spelen bijvoorbeeld spannende bosspelletjes, oefenen met koken, knutselen of spelen toneel. Ze gaan naar ons buitenterrein De Krocht of naar het bos. De Welpen leren de basis van het werken met het kompas en na een tijdje oefenen met knopen en hebben ze kennis gemaakt met pionieren.

De Welpen en Kabouters spelen hun scoutingspel in de jungle met Mowgli en Shanti. Naast Mowgli en Shanti leren ze in de jungle tal van junglefiguren kennen. Voor iedereen zijn er interessante dieren te ontdekken.

Er zijn 7 verschillede leeftijdsgroepen, al vanaf 5 jaar kunnen kinderen bij scouting terecht.

Scouts

van 11 tot en met 15 jaar

Wanneer je 11 jaar bent ga naar de scouts

Hier wordt niet meer gespeeld, maar ga je aan de slag met echt scoutingactiviteiten zoals het bouwen van torens, vlotten, kabelbanen, hutten en keukens en het maken van vuur en leggen van knopen. De leiding bedenkt het programma en legt uit wat de bedoeling is, maar de uitwerking ligt bij de leden zelf. Hiervoor zijn de leden verdeeld in groepjes. De oudste VScouts zijn patrouille- danwel rondeleiders. De leiding ondersteunt de leden tijdens de activiteiten.

Rowans en Sherpa's

van 15 tot en met 18 jaar

Wanneer je 16 jaar bent ga je als jongen en als meisje naar de Rowans en Sherpa´s. De R/S is een vriendengroep van jongens en meiden van 15 tot 18 jaar.

Binnen deze speltak is er niet langer meer spraken van leiding, maar van begeleiding. De begeleiding ondersteunt de jongeren bij het verdelen van de taken zoals het kiezen van een voorzitter en notulist binnen de R/S groep. Maar ook bij het bedenken van de programma's en het organiseren van activiteiten zoals weekenden en kamp. De jongeren hebben meer verantwoordelijkheden en inspraak dan bij eerdere speltakken.

Pivoos

vanaf 18 tot en met 21 jaar

Jongeren tussen de 18 en 21 jaar zijn bij Scouting roverscouts bij Don Bosco zijn deze beter bekend onder de naam Pivoos. Pivoos hebben een duidelijke eigen inbreng en zijn zeer zelfstandig. Zij organiseren hun eigen kampen en activiteiten en hebben de mogelijkheid door te groeien naar vrijwilliger.

De groep pivoos wordt begeleid door een adviseur bij wie deze groep terecht kan als zij vragen hebben. De Adviseur is niet bij elke opkomst meer aanwezig.

Plusscouts

van 21 en ouder

Nadat je tijd bij de Pivoos erop zat was je vroegen klaar als lid bij de scouting. Je kon natuurlijk nog meedoen als vrijwilliger maar je was niet langer lid. De plusscouts is in het leven geroepen om ook op latere leeftijd deel te kunnen blijven nemen aan het spel scouting. De plusscouts zijn vanaf 21 jaar en draaien autonoom.